<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

All teams FO - 03-07-2018

Det var Mortens kræftsyge datter, der fik ham op på cyklen

Da Morten Christiansens datter fik konstateret kræft, kiggede hun sin far dybt i øjnene og sagde, at han burde ansøge om en plads på Team Rynkeby.

3. etape, Bremen: Fredag aften, aftenen før Morten Christiansen satte sig i sadlen for at cykle til Paris med Team Rynkeby Odense, tog han sin familie med ud at spise.

Morten og hans kone Birgitte samt parrets to døtre, Emma på 22 år og Freja på 18 år, ønskede at markere, at det den aften var præcis ét år siden, at deres liv med ét blev vendt på hovedet.

Den 30. juni 2017 fik Emma besked om, at de hævede kirtler på halsen, som hun havde gået og bekymret sig for i nogle uger, i virkeligheden var lymfekræft.

- Hun var guide på Kreta, og en dag ringede hun hjem for at spørge os, om hun skulle være bekymret over de hævede kirtler. Det mente vi ikke, men vi sagde, at hun skulle søge læge med det samme, fortæller Morten Christiansen over morgenmaden på det hotel i Bremen, hvor Team Rynkeby Odense har tilbragt natten mellem anden og tredje etape på årets tur til Paris.

- 14 dage senere stod hun uden varsel hjemme i indkørslen og sagde hej. Det var et tilfælde, at hun var taget hjem. Det var kun fordi, at Tui, som hun arbejdede for, havde givet hende lov til at tage et gratis fly hjem, så hun kunne blive tjekket ved sin egen læge, fortsætter han.

Fra lægen blev Emma sendt videre til en øre-, næse-, halslæge og derfra videre til sygehuset. Og tre uger efter, at hun var kommet hjem, fik hun besked om, at det var kræft.

Halvt år i helvede
Emma havde fået Hodgkin lymfom, der er en kræfttype, som lægerne er relativt gode til at behandle. Men Emmas kræft var fremskreden.

Der er i alt fire stadier, der fortæller, hvor fremskreden kræften er. Stadie 4 er det mest alvorlige – Emma var på stadie 3.

- Vi reagerede ret voldsomt alle sammen, fortæller Morten Christiansen.

- Emma var nok i virkeligheden den stærkeste af os alle. På et tidspunkt kiggede hun mig dybt i øjnene og sagde, at hun ikke gad at se på, at jeg rendte rundt derhjemme og tudede og havde det skidt. Hun foreslog mig, at jeg skulle bruge min energi på at ansøge om at komme med på Team Rynkeby, siger han.

Emma kom hurtigt i behandling. Den første behandling, som hun fik, havde dog ikke nogen effekt, og derfor måtte de skifte behandling. Det betød, at kemoen blev hårdere, og bivirkningerne mere voldsomme.

- Det var et halvt år i helvede, husker Morten Christiansen.

- Behandlingsmæssigt har vi haft et nogenlunde rent forløb. Men det er stadig hårdt at se sin datter blive alvorligt syg, blive skaldet og miste sine øjenbryn, fortsætter han.

Givtigt fællesskab
Emma er i dag kræftfri, men hun bliver tjekket for tilbagefald hver tredje måned. Først om fem år vil hun være nede på et almindeligt risikoniveau for at udvikle kræft.

Imens holder familien vejret.

- Lige nu ser det godt ud, men hver gang vi nærmer os en kontrol, så får vi 14 dage i helvede. Derfor er det også dejligt at sidde her og vide, at vi lige nu er ved at gøre noget godt for børn, der er i Emmas situation, siger Morten Christiansen, der er taknemmelig over, at hans datter den dag for et år siden hankede op i ham og fik ham til at tilmelde sig Team Rynkeby.

- Det har været ufattelig givtigt for mig at komme ind i dette fællesskab. Jeg kunne fra dag ét rejse mig op og fortælle, hvorfor jeg ville være en del af holdet, og der har været en kæmpe opbakning. Det har været god terapi. Holdkammeraterne er gode til at spørge ind til, hvordan Emma har det – uden at oversnakke det, siger han.

- Team Rynkeby har givet mig mulighed for at have noget andet at tænke på.

Foto: Privat. Morten Christiansens to døtre, Emma (tv.) og Freja (th.).

Skriv kommentar

 

Tilbage

Snapshots from Tour de Paris 2019

Snapshots from Team Rynkeby's trip to Paris 2019 - new snapshots every day.

See videos

Tíðindi

Les seinastu tíðindi frá teim 54 Team Rynkeby liðunum og tak niður miðlamyndir í hægstu góðsku.

Les tíðindi

Ver Sponsor

Tú kann gerast sponsor hjá Team Rynkeby, og verða við til at stuðla bardaganum móti krabba hjá børnum.

Síggj møguleikarnar

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram