<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

All teams FO - 02-07-2018

Det er overvældende, at så mange mennesker cykler for børn som min søn

Åse Malmstrøm ved om nogen, hvilken forskel de penge, som Team Rynkeby – God Morgon samler ind i Sverige, gør. Hendes seksårige søn, Ian, er i gang med den sidste del af sin kræftbehandling.

2. etape, Verden: Da rytterne fra Team Rynkeby – God Morgon Lund først har forladt den gamle vejkro i Verden, hvor de har tilbragt natten sammen med to andre Team Rynkeby-hold, har Åse Malmstrøm mulighed for at sætte sig ned, inden hun skal videre til dagens næste opgaver.

Hun er en del af serviceholdet på det svenske velgørenhedscykelhold, der lige nu bevæger sig ned gennem Europa til Paris til fordel for børn med kritiske sygdomme.

Åse Malmstrøm skulle egentlig selv have siddet på cyklen sammen med de gulklædte ryttere, men kort før turen måtte hun erkende, at hun ikke havde fået trænet nok til at klare de daglige etaper på op mod 200 km på fornuftig vis.

For to år siden fik hendes dengang fireårige søn, Ian, konstateret kræft, og de lange dage på universitetshospitalet i Lund har været svære at forene med den opgave, det er at køre sig i form til at kunne klare 1.300 km på cykel.

Åse Malmstrøm er derfor blevet en del af det 450-mand store serviceteam, der sørger for forplejningen på de 48 Team Rynkeby-hold undervejs.

Det er overvældende
Hun sætter sig på en af caféstolene foran kroen.

Den blå og skyfrie himmel i Nordtyskland står i skærende kontrast til den mørke og råkolde februardag i Lund for halvandet år siden, da hun mødte Team Rynkeby – God Morgon første gang.

- Det var i forbindelse med den internationale børnekræftdag. Vi var indlagt med Ian, og udenfor stillede Team Rynkeby op en masse stearinlys. Så vi gik udenfor for at finde ud af, hvad det var. Og vores holdkaptajn Christian Nilsson kom over og talte med Ian med en stor Rynke-abe. Det var mørkt og koldt, og her var Team Rynkeby, der stod og alle var så glade og hyggede sig. Det havde jeg lyst til at være en del af, siger Åse Malmstrøm, der efter at være blevet en del af Team Rynkeby – God Morgon Lund kun er blevet endnu mere imponeret over de mennesker, som hun har mødt.

- Jeg kan forstå, at jeg som mor til en søn med kræft, involverer mig i sådan et projekt her og bruger så meget tid på det for at hjælpe alvorligt syge børn. Men alle andre – de gør det bare fordi, de kan. Det er overvældende. Det rører mig meget, siger hun.

Vi græd meget
Ian var fire år gammel, da han en nat vågnede med voldsomme smerter i benene.

Det var i februar 2016, og Åsa og hendes mand Marcus tog ham med til lægen. Her blevet smerterne dog slået hen med, at nok bare var vokseværk, og så blev familien sendt hjem igen.

Men smerterne fortsatte.

- Tiden gik, og nogle nætter vågnede han op med voldsomme smerter i ribbenene, og andre nætter var det med smerter i ryggen. Jeg var overbevist om, at det var noget andet end vokseværk og mareridt, som lægerne sagde, det var, siger hun.

En morgen i juni vågende Ian op og var helt stiv i nakken.

- Jeg kontaktede straks en specialist i den by, vi bor i, og han tog nogle prøver. Han kunne ikke umiddelbart se noget på Ian, men han sagde, at vi skulle komme tilbage om et par uger, og så kunne vi tage nogle flere prøver.

Det var den fredag, hvor Ians storesøster Ebba, som i dag er 11 år gammel, fik sommerferie fra skolen.

- Om lørdagen ringede de fra lægen og sagde, at hans prøver ikke gode ud, og at vi måtte komme derind med det samme. Da vi kom derind, havde de allerede gjort en stue klar til os, og Ian skulle igennem flere undersøgelser. Dagen efter – om søndagen – kom lægen ind og sagde, at Ian med al sandsynlighed havde leukæmi, siger hun.

Masser af bivirkninger
Allerede om mandagen blev han opereret, hvor han fik foretaget en knoglemarvstest og indopereret en medicinport, så han var klar til kemo – den første kemo fik han senere samme dag. Ian havde fået konstateret akut lymfoblastær leukæmi (ALL).

- Da de første opdagede kræften, gik det virkelig stærkt, siger hun.

Og familien gik en svær tid i møde.

- Først var vores datter mest ked af, at hun skulle tilbringe sommeren på hospitalet. Derefter gik alvoren efterhånden op for os alle, og så græd vi bare rigtig meget. Det var en meget mærkelig tid. Når jeg tænker tilbage, så kan jeg ikke huske, hvad jeg foretog i de dage, siger Åse Malmstrøm.

Ian fik kemo, og mens håret faldt af i store totter, blev han ramt af stort set alle de bivirkninger, som man kan tænke sig til. Det gjorde blandt andet, at han ikke kunne spise noget, så i godt et halvt år fik han mad gennem en sonde.

- Midt i det hele konstaterede lægerne, at han havde en begyndende blodprop i hjertet, så han skulle også have blodfortyndende medicin, fortæller Åse Malmstrøm.

En brækket bugspytkirtel
I februar 2017 måtte Ian igen indlægges, fordi hans mave var hævet voldsomt op. Lægerne tappede 1,6 liter væske, som havde hobet sig op i kroppen på ham, fordi hans bugspytkirtel var brækket.

En bivirkning af kemobehandlingen er nemlig, at børnene får cyster på bugspytkirtlen – og fordi der var så mange cyster, der havde sat sig det samme sted på Ians bugspytkirtel, havde de fået den til at brække.

- Jeg tror, at han er det eneste barn i verden, der har oplevet det, smiler Åse Malmstrøm på trods af alvoren.

En glad dreng
I dag er Ian i den sidste del af sin behandling, som han forhåbentlig afslutter inden jul.

- Han er en glad dreng på seks år, der skal starte i første klasse efter sommerferien, siger Åsa og kigger op.

- En glad dreng med en historie at fortælle.

Efter på lørdag kan han også fortælle, at han har modtaget sin mor i Paris samme Europas største velgørenhedscykelhold. Ian, Ebba og Marcus tager sammen med en række andre familiemedlemmer mod Paris på onsdag for at møde Team Rynkeby-feltet i den franske hovedstad på lørdag.

 

 

Skriv kommentar

 

Tilbage

Snapshots from Tour de Paris 2019

Snapshots from Team Rynkeby's trip to Paris 2019 - new snapshots every day.

See videos

Tíðindi

Les seinastu tíðindi frá teim 54 Team Rynkeby liðunum og tak niður miðlamyndir í hægstu góðsku.

Les tíðindi

Ver Sponsor

Tú kann gerast sponsor hjá Team Rynkeby, og verða við til at stuðla bardaganum móti krabba hjá børnum.

Síggj møguleikarnar

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram